MH SR avizuje rokovania o zmene vlastníckej štruktúry Slovak Gas Holding

17.06.2012 Bratislava

Bratislava 17. júna (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v spolupráci s Fondom národného majetku (FNM) SR ako 51-% akcionár spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a.s., začne rokovania so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), a.s., o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. (SGH), ktorá je vlastníkom 49-% akcií SPP. Vyplýva to z materiálu rezortu hospodárstva, ktorým plánuje informovať vládu SR na jej najbližšom rokovaní.

"Dôvodom na začatie týchto rokovaní je list spoločností E.ON AG a GDF SUEZ, ktorým oznamujú, že vstúpili do rokovaní so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, a.s., o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.," uvádza sa ďalej v predkladacej správe informatívneho materiálu MH SR.

V liste sa podľa rezortu hospodárstva ďalej uvádza, že na základe uznesenia valného zhromaždenia spoločnosti SPP, a.s., z 11. mája 2011, spoločnosť EPH, a.s., počas minulého roka vykonala due diligence s výnimkou akcionárskej zmluvy spoločnosti SPP, a.s., a aktuálneho vývoja spoločnosti pričom, rokovania zainteresovaných strán postupujú pozitívne aj vo všetkých zásadných otázkach týkajúcich sa zmluvy o kúpe a predaji akcií.

Súčasťou navrhovanej transakcie by malo byť prefinancovanie investície Slovak Gas Holding B.V., a okamžitý následný prevod celého 100-% podielu v Slovak Gas Holding B.V., na spoločnosť Energetický a průmyslový holding, a.s.

Do spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s., v roku 2002 vstúpili zahraniční investori. Spoločnosť má v súčasnosti dvoch akcionárov - majiteľom 51 % akcií je FNM SR, pričom MH SR v spoločnosti vykonáva akcionárske práva. Majiteľom 49 % akcií je spoločnosť Slovak Gas Holding B.V., konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF SUEZ.

"FNM SR v súvislosti so zmenou vlastníckej štruktúry v spoločnosti Slovak Gas Holding B.V., v spolupráci s MH SR zabezpečí všetky právne kroky v zmysle akcionárskej zmluvy nevyhnutné pre zmenu vlastníckej štruktúry v spoločnosti Slovak Gas Holding B.V., a úpravu ďalších vzťahov medzi akcionármi Slovenský plynárenský priemysel, a.s.," dodáva vo vládnom materiáli MH SR.
 

Vyberte región